Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τρόικα: Αποτύχατε

Τρόικα: Αποτύχατε
Ξέφυγε πάλι το έλλειμμα, αργεί η ανάπτυξη, η Τρόικα απειλεί να διακοπεί η χρηματοδότηση και ο κόσμος αναρωτιέται τι έγιναν οι θυσίες του
Εξετάσεις αυτές τις μέρες δεν δίνουν μόνο τα χιλιάδες ελληνόπουλα, που μετά από κόπους και βάσανα χρόνων δίνουν τη μέγιστη μάχη για ένα θρανίο στο πανεπιστήμιο.
Εξετάσεις δίνει και η ελληνική κυβέρνηση στους επιθεωρητές της Τρόικας, η οποία, χωρίς να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, παρά μόνο για τα λογιστικά βιβλία, μοιράζει «κόκκινες κάρτες» δεξιά και
αριστερά σε υπουργούς και απειλεί να εμποδίσει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ, αν δεν πάρουμε νέα, πιο αυστηρά, πιο αιμτηρά για την τσέπη μας μέτρα.
Μηδέν σε όλα
Η Τρόικα έδειξε ανοιχτά και απροκάλυπτα τις τελευταίες μέρες την απογοήτευσή της για τις χαμηλές επιδόσεις και τα σημάδια κόπωσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, ο στόχος του 7,4% για το έλλειμμα φαντάζει ανέφικτος, αφού η Κομισιόν θεωρεί πως το 2011 το έλλειμμα θα είναι πολύ υψηλότερο, η ύφεση θα είναι η μεγαλύτερη αυτήν τη χρονιά στη ΕΕ φτάνοντας στο -3,5%, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2012, το δημόσιό μας χρέος εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει ακόμα πιο ψηλά από το 157,5% που αναμένεται να κλείσει φέτος, στο 166,1% το 2012!
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως πήρε μηδέν σε όλα τα μέτωπα. Η Τρόικα αμφισβήτησε πως το κόστος στο Δημόσιο θα πέσει κάτω από τα 16 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια. Χαρακτήρισε «αδιανόητο» το κόστος του ασφαλιστικού (συντάξεις), της υγείας και της πρόνοιας που σήμερα είναι στα 56 δισ. και θεωρεί «φούμαρα» τις υποσχέσεις για πτώση αυτού του ποσού στα 45 δισ. Εμφανίστηκε επιφυλακτική για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος και φωνάζουν πως οι καταθέσεις μειώνονται και ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν διάθεση για συγχωνεύσεις. Πάνω απ’ όλα όμως, η Τρόικα αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις. Θεώρησε τις ελληνικές προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες» και ζήτησε νέο πακέτο μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Και στη μέση εμείς…
Μαύρα και άραχνα δηλαδή τα πράγματα για την ελληνική οικονομία. Όχι πως δεν το γνωρίζαμε, αλλά τουλάχιστον είχαν πειστεί, έστω και με μεγάλες αντιστάσεις, οι Έλληνες πολίτες, πως, αφού είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αξίζει τις θυσίες μας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την σωτηρία της πατρίδας. Φευ. Κούφιες υποσχέσεις μοιάζουν τα λόγια όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτικών για αποτελέσματα από την «υπομονή» και το «σφίξιμο του ζωναριού», αφού, στην πράξη, οι άνθρωποι που χειρίζονται τις τύχες αυτής της χώρας φαντάζουν ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των καιρών. Απλά και ελληνικά: ΑΝΙΚΑΝΟΙ. Πώς να τους εμπιστευτούμε ξανά; Πώς να τους στηρίξουμε την ώρα που (και πάλι) γλιστράνε στις ανορθογραφίες που οι ίδιοι έκαναν;
Όχι πως δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Κερδοσκόποι και καρχαρίες παγκοσμίου βεληνεκούς βρήκαν ξέφραγο αμπέλι και ξεσκίζουν τις σάρκες της ελληνικής οικονομίας. Μας έχουν βάλει παγίδες που τις βλέπαμε και όμως είπαμε να πέσουμε και με φόρα μάλιστα μέσα για να δούμε αν ήταν μπλόφα ή όχι. Αμ δε. Ούτε μπλόφα ήταν, ούτε πλάκα. Όπως και τώρα που δεν είναι καθόλου πλάκα και σπέκουλα το ορατό ενδεχόμενο να μην πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου και να δούμε τις εξελίξεις πλέον να μας ξεπερνούν και να μην προλαβαίνουμε

Δίλλημα Παπανδρέου: Ανασχηματισμός η εκλογές;
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα άσχημο κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να λάβει μια πολύ κομβική για τη συνέχεια απόφαση. Να κάνει ανασχηματισμό και να κερδίσει χρόνο, ίσως και να φέρει κάποια πρόσκαιρα καλά αποτελέσματα, ή να προχωρήσει σε εκλογές, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην βγει από την κάλπη ισχυρή κυβέρνηση; Τι ισχυρή; Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ούτε καν αυτοδύναμη δεν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αν γίνουν σήμερα εκλογές.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές και μέχρι τα μέσα Ιουνίου το αργότερο θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις από τον κ. Παπανδρέου, αφού μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου